Orchid's Toppony's

Jonge sportpony's uit eigen fokkerij

Orchid's pony's

 

Stoeterij Orchid's is een begrip  in de internationale sportponywereld.  Al ruim 25 jaar selecteren wij onze merries op hun nafok en dekken we ze met hengsten waar wij vertrouwen in hebben.

We zijn begonnen met New Forest ponys. Degelijke merries met een goed karakter, hardheid en werkwilligheid. Kantjes Ronaldo was onze favoriete dekhengst en we hebben hem dan ook veelvuldig gebruikt. En niet zonder resultaat !!! Romantico (Orchids DaVincii) was ons eerste fokprodukt die deelnam aan de Europesche Kampioenschappen springen ( 2003 ). In 2005 volgde Mirror (Orchids Exul), een volle broer van Kantjes Carlando. En in 2006 behaalde Orchids Karwin   de 4 de plaats individueel springen en team goud voor Duitsland.

Ook nu nog is Ronaldo in bijna iedere fokmerrie op onze stoeterij terug te vinden. Rechtstreeks of via zijn zoon Carlando en zijn kleinzoon Cestanii. Bovendien hebben we ook van de vader van Ronaldo, Waterhofs Pretendent, nog dochters staan.

Toch vonden we dat New Forestmerries best wat bloed konden gebruiken. Dit om meer temperament en elasticiteit in te brengen. In Kanshebber vonden we de ideale combinatie met onze merries. In 1999 is bij ons het eerste Kanshebberveulen geboren uit een merrie van Carlando. Zijn naam is Orchids Karlando. Hij heeft bij de familie Whitaker in Engeland gestaan en heeft zeer succesvol internationaal gesprongen. Dezelfde combinatie hebben we nog vele malen met succes gemaakt waaronder  Kristall van Orchids, onze jonge dekhengst en opvolger van Kanshebber. Veulens van Kanshebber uit moeders van Ronaldo, Carlando, Cestanii en Pretendent domineren op dit moment in de hogere klassen van de springsport.

Dat de combinatie van New Forest en NRPS zo goed is hebben we niet helemaal zelf uitgevonden. De moeder van Kanshebber is Daisy Brown. Zij heeft een New Forest moeder en een arabisch volbloed als vader. In 1986 won zij het Europees Kampioenschap springen !!!     

Het fokken van een goede sportpony is geen toeval. Zowel aan vaders als moeders kant wordt streng geselecteerd en willen we graag meerdere generaties goed presterende bloedlijnen. Zo heb je de meeste kans op een goede pony met veel sportaanleg en een werkwillig karakter. Ze zijn misschien in het begin niet allemaal even makkelijk maar wel eerlijk. En alleen met een goede pony,een goede ruiter en een goede begeleiding is het hoogste niveau te behalen.




Ons doel is om een gezonde, eerlijke all round pony te fokken die in 1 van de disciplines kan uitblinken. Werklust, elasticiteit, schoudervrijheid, gedragenheid en een goed achterbeen heb je altijd nodig, zowel voor het springen als in de dressuur.  De meeste van onze ponys worden uitgebracht in het springen omdat ze voor dat doel worden gekocht en opgeleid. Maar de laatste jaren zien we ze steeds meer op het hoogste niveau in de eventing opkomen. Dat bewijst dat onze fokprodukten echte all round ponys zijn en dat ze een geweldige sportmentaliteit en inzet hebben. Onze nieuwste aanwinst  Zapp is zeker een all round hengst met een bewezen afstamming. Hij heeft zeer goed gepresteerd in de internationale eventing en zijn vader Zodiak heeft springponys van topniveau geleverd. De hengst is een echt vaderdier met een gouden karakter. In combinatie met Ronaldo en Kanshebber merries verwachten we topsportponys te kunnen blijven fokken  !!!!!